Reeën en damherten komen beide voor in Friesland en ook in Mildam. Sommigen kennen de verschillen tussen de twee niet. Op grote afstand is het soms ook moeilijk te zien met welke soort je van doen hebt, maar niet wanneer je ze (bijna) voor de auto hebt. Damherten zijn veel groter en zwaarder dan reeën. Reeën hebben een roodbruine vacht in de zomer en een grijsbruine vacht in de winter, met een witte kont en een witte vlek op de onderkant van de staart. Verder worden ze gekenmerkt door hun grote oren en een smalle snuit. Ze zijn vooral actief tijdens de schemering en ’s nachts, niet gek dus dat ze overdag vrij schuw en solitair overkomen.
Damherten zijn groter, de bokken met een gewei, reebokjes hebben een klein geweitje. Qua voeding zijn er ook verschillen tussen reeën en herten. Beiden zijn planteneters, toch is er een belangrijk verschil in voorkeuren. Beide soorten eten gras, maar reeën eten meer blad- en twijgen dan de herten. Bovendien hebben herten vaak een voorkeur voor planten met een hogere voedingswaarde, terwijl reeën zich meer aanpassen aan wat er in hun omgeving beschikbaar is. Rond Mildam blijkt echter dat door de herten bijna alles wordt gegeten, hulst, rozen, eikjes, lijsterbes, inclusief de bast van verschillende boomsoorten. Naaldhout wordt niet gegeten, adelaarsvaren ook niet en, helaas, ook de Amerikaanse vogelkers laten ze staan.
https://www.hetedelhert.nl/fauna-en-flora/40-fauna-overige/596-ree
https://www.hetedelhert.nl/alles-over-het-damhert
De verschillen: damhert met streepjescode en ree met witte kont:
Groepje damherten, de bok met een groot gewei en allemaal met een streepjescode op de kont. Niet op de foto, maar meestal zitten er in onze omgeving wel enkele witte exemplaren tussen en ook zwarte.
Reeën, witte kont, bok met klein geweitje. Witte exemplaren zie je bij reeën niet, bijna zwarte exemplaren komen wel voor.